De goedkoopste woonwinkel van Nederland!

Lees hier meer over onze laagste prijsgarantie

Of je nu op zoek bent naar een betere akoestiek in huis, naar meer zachtheid en warmte, of naar een sfeervolle accentkleur: met een goed vloerkleed (ook wel karpet genoemd) breng je het in no time aan. Voor het juiste gebruik van een vloerkleed hebben wij een paar handige tips.

Variatie in vloerkleden

Er is een ruim aanbod aan vloerkleden. Welk vloerkleed je kiest hangt af van het doel. Effen vloerkleden/karpetten worden vaak gebruikt om meubelen te accentueren en worden daarom vaak gezien als een stabiel basisstuk voor ieder interieur. Excentrieke vloerkleden en karpetten zijn er juist om een bepaalde sfeer te creëren of te versterken. 

Een rond, ovaal of rechthoekig vloerkleed?

Daarnaast geeft een rond vloerkleed ook een andere uitstraling dan een rechthoekig vloerkleed. Daarom is het goed om na te denken over welke vorm jij zoekt. Vaak is het slim om naar de bestaande elementen in je interieur te kijken en te besluiten of je hierop wil aansluiten, of juist voor contrast gaat.

Heb je een ronde tafel? Dan zorgt een rond vloerkleed voor eenheid. Heb je een vierkante tafel? Dan is een rechthoekig vloerkleed meer vanzelfsprekend. Rechthoekige vloerkleden zijn wat traditioneler, maar ze zijn absoluut niet saai! Ze zijn ook perfect voor het afbakenen van ruimtes. 

Jute vloerkleden, warme wol of fris katoen

Ook het materiaal van je karpet is een belangrijke factor als het gaat om looks, comfort en effect op de rest van je interieur. De populaire jute vloerkleden zien we op dit moment bijvoorbeeld veel in een Scandinavische inrichting: deze geven een natuurlijk tintje aan je interieur en hebben een enigszins ruige afwerking.

Maar ga je voor iets warmers of iets zachters? Dan is een wollen vloerkleed misschien iets meer voor jou. En ga je voor onderhoudsvriendelijk? Dan is een polyester karpet de perfecte keuze: deze zijn namelijk gemakkelijk te onderhouden. Tot slot is er ook nog een katoenen vloerkleed, hierbij heb je een ruime keuze aan kleuren, patronen en structuren.

Voordelen van een vloerkleed

  • Brengt snel een nieuwe sfeer in de kamer
  • Straalt warmte en zachtheid uit
  • Comfortabel voor de voeten
  • Goed voor de akoestiek in huis
  • Leuk item om variatie in je huis mee te brengen
  • Verschuifbaar, hierdoor kan je de indeling in huis makkelijk veranderen

De juiste grootte van een vloerkleed

Hoe je vloerkleed eruitziet is dus erg belangrijk, hierbij moet je ook letten op de juiste grootte. De meest gangbare maten voor een vloerkleed zijn 160×230 en 200×300. Welke maat vloerkleed jij wilt hangt af van de uitstraling die jij bij jouw interieur vindt passen.

Wil jij bijvoorbeeld een groot vloerkleed, dan moet je in gedachten houden dat een groot vloerkleed in een kleine ruimte zal overheersen en het kan de ruimte nog kleiner doen lijken. Wil je juist meer ruimtelijkheid? Dan moet een vloerkleed dus niet de hele ruimte in beslag nemen

Waar je op moet letten bij het plaatsen van een vloerkleed

Ruimtelijkheid kan je dus creëren door een vloerkleed op de juiste manier te gebruiken. Bij een vloerkleed voor onder de bank kan je kiezen of je het vloerkleed onder de poten van de bank plaatst of als je wat centimeters speling geeft tussen de vloerkleed en de bank. Het oogt ruimtelijker wanneer het vloerkleed iets voor de bank ligt. Voor onder je bed in de slaapkamer geldt eigenlijk hetzelfde. Hier kan je ook spelen met de ligging van het vloerkleed voor de juiste sfeer.

Daarnaast kan een vloerkleed ook een leuke toevoeging zijn voor onder de eettafel. Hierbij moet je wel opletten dat het vloerkleed groot genoeg is zodat het onder de eettafelstoelen kan komen. Niemand houdt namelijk van wiebelpoten!

Het uitproberen van verschillende formaten

Vind je het lastig om in te schatten wat voor een formaat het beste in jouw interieur past? Dan hebben wij nog een handige tip voor jou: probeer verschillende formaten van vloerkleden te visualiseren door de vloer af te plakken met tape of met kranten. Zo heb je alvast een beeld van hoe een vloerkleed in jouw interieur gaat staan.

Vloerkleden bij Jeha

Wil jij graag weten welk type kleed het beste bij jou past, of heb je een specifieke vraag? Neem dan gerust contact met ons op: we helpen je graag.

De waardering van jeha.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 7.9/10 gebaseerd op 817 reviews.