Je woonkamer inrichten? Deze drie tips helpen je op weg.

Je woonkamer is misschien wel de belangrijkste ruimte in je woning. Na een lange dag werken is het dé ruimte om even lekker te ontspannen. Maar het is ook de ruimte waar je met je familie en vrienden samenkomt voor een verjaardag of feestje. En heb je kinderen? Grote kans dat zij veel tijd doorbrengen in de woonkamer om te spelen. Een belangrijke ruimte dus. Die alle en liefde verdient bij het inrichten ervan. Waar de één het heerlijk vindt om een ruimte opnieuw in te richten, vindt de ander het een vreselijk om te doen. Juist omdat je woonkamer zo’n belangrijke functie vervult in je huis, en er ontzettend veel keuze is zorgt ervoor dat er veel belangrijke beslissingen gemaakt moeten worden… Geen zorgen. In deze blog geven wij je drie belangrijke tips en inspiratie waarmee jij direct aan de slag kunt!

TIP 1.

Bepaal hoe je de woonkamer wilt gebruiken

Om je woonkamer zo praktisch mogelijk in te richten, is het belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt over hoe je de woonkamer wilt gaan gebruiken. Om je hierbij te helpen kun je jezelf deze vragen stellen:

  • Vind je het belangrijk dat er er plek is om te eten, lezen of te werken? Denk goed na over de hoofdfunctie van je woonkamer.
  • Heb je kinderen en wil je in de woonkamer een speelruimte creëren?
  • Vind je het belangrijk om lekker TV te kunnen kijken? Denk goed na over welke activiteiten je wilt ondernemen in je woonkamer.
  • Wil je opbergruimte creëren in de woonkamer? Of heb je hier elders in huis de ruimte voor?
  • Betreft het een grote ruimte? Of is het juist een kleine woonkamer met grote, open keuken?

De volgende stap is om te bepalen wat er nodig is per functie en de hoeveel ruimte dit in beslag neemt. Stel, je hebt bepaalt dat je de woonkamer wilt gebruiken om lekker TV te kunnen kijken. Het spreekt voor zich dat je dan een TV en TV-meubel nodig hebt. Natuurlijk mag een comfortabele bank om heerlijk op bij te komen niet ontbreken.

Tot slot zou een salontafel ook erg handig zijn, om bijvoorbeeld je drankje op kwijt te kunnen. Nu je weet wat je nodig hebt om je woonkamer deze functie te laten bekleden, zul je jezelf wat meer specifieke vragen moeten stellen. Bijvoorbeeld: hoeveel zitplaatsen wil je creëren? Kies je voor een grote hoekbank of ga je juist voor meerdere kleine zitmeubelen, zoals bijvoorbeeld een fauteuil? Zodra je dit allemaal in kaart hebt, kun je je richten op de afmetingen van de meubelen en de uiteindelijke plaatsing van de meubelen in de woonkamer.

TIP 2.

Welke stijl kies je bij het inrichten van je woonkamer?

Nu de je de functie van je woonkamer hebt bepaald, zijn we aangekomen bij het bepalen van de woonstijl. Ga je voor een modern, landelijk of Scandinavisch? Ben jij juist meer van de industriële stijl? Of ga je juist helemaal los met een verrassende woonkamer in bohemian stijl? Welke interieurstijl wil jij graag terugzien in je woonkamer? Hieronder nemen we kort een aantal populaire stijlen onder de loep.

Moderne stijl

Een modern interieur kenmerkt zich door veel licht, minimalisme en tegelijkertijd sprekende details. Om een voorbeeld te schetsen: Je kiest voor een lichte basiskleur, bijvoorbeeld wit. Dit combineer je weer met donkere tinten als grijs, bruin en zwart. Een houten visgraat vloer, donker grijze kozijnen en een zwarte, stalen deur passen perfect binnen deze stijl. En heb je grote ramen in je huis? Perfect, zo kun je lekker veel licht binnen laten.

Landelijke stijl

Wanneer je geen fan bent van een strak interieur met veel zwart en wit, is een landelijke stijl misschien iets voor jou. Een landelijke stijl staat voor een warm en gezellig interieur en geeft een huiselijk en veilig gevoel. In deze stijl komen warme kleuren en hout volledig tot recht en er wordt veel gebruikt gemaakt van ronde vormen.

Industriële stijl

Een industrieel interieur herken je aan de combinatie van donkere kleuren (zoals zwart) met lichtere kleuren (zoals wit en grijs). Daarnaast zijn ook robuuste materialen van hout en metaal typerend voor deze stijl. Daarnaast wordt er binnen deze stijl een stuk minder gebruik gemaakt van accessoires.

Bohemian stijl

Een bohemian stijl past bij je wanneer je ervan houdt om te combineren met verschillende kleuren, materialen en accessoires. De mogelijkheden om te combineren zijn eindeloos bij deze stijl. Een bohemian stijl kenmerkt zich door een levendige uitstraling.

Dit wordt gerealiseerd door gebruik te maken van verschillende kleuren en patronen. Maar ook door de ruimte aan te kleden met diverse stoffen zoals kussens en plaids of vloerkleden. Om het geheel af te maken, wordt vaak gebruikt gemaakt van meerdere kamerplanten. Je kunt ervoor kiezen om deze naast elkaar te zetten of juist aan het plafond te hangen.

Meest verkochte banken:

-10%
1.995,-1.795,-
Levertijd is 10 tot 12 weken.
Prijs op aanvraag
Te koop in onze winkels
Prijs op aanvraag
Te koop in onze winkels
Prijs op aanvraag
Te koop in onze winkels
Nieuw
1.299,-
Levertijd is 10 tot 12 weken.
Nieuw
1.249,-
Levertijd is 10 tot 12 weken.

TIP 3.

De indeling van je woonkamer bepalen

De grootte van je woonkamer speelt een belangrijke rol bij het indelen ervan. Hieronder leggen we uit hoe je het beste om kunt gaan met verschillende vormen woonkamers.

Kleine of smalle woonkamer

Wanneer je weinig ruimte moet werken, sta je voor een grote uitdaging om deze zowel mooi als praktisch in te richten. Wij raden je daarom aan om in dit geval te kiezen voor multifunctionele meubels. Kies bijvoorbeeld voor een salontafel of bank met een opbergruimte, zoals bijvoorbeeld de Cenon salontafel. Je kunt immers nooit genoeg opslagruimte hebben. Maar denk ook aan een keukentafel die als bureau kan dienen. Hou het luchtig en kies voor meubels waar je onderdoor kunt kijken. Op deze manier creëer je optische ruimte.

Grote, vierkante of L-vormige woonkamer

In zo’n ruimte is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen functionaliteit en sfeer. Maak gebruik van grote meubels. Hiermee maak je een echt statement. Kleinere meubels worden in een dergelijke grote ruimte ‘opgeslokt’ en komen totaal niet tot recht. Creëer hoekjes of maak een afscheiding door gebruik te maken van een room-divider. Denk hierbij aan een boekenkast of een rij grote kamerplanten. Ook hierbij raden we aan om meubels te kiezen waar je onderdoor kunt kijken. In een grote ruimte zorg je hiermee voor een moderne en opgeruimde uitstraling.

Tip: Maak een plattegrond of moodboard. In beide gevallen raden we aan om een plattegrond te maken. Met een plattegrond en uitgeknipte meubels uit een magazine, kun je eenvoudig schuiven. Zo kun je gemakkelijk bepalen welke indeling wel of niet geschikt is.

Een moodboard helpt je bij het bepalen van de juiste kleurbalans en woonstijl.

Voorbeelden voor het inrichten van je woonkamer

Neem eens een kijkje bij onze woonkamer sets om inspiratie op te doen. Met de woonkamer deals van Jeha de Meubelconcurrent heb je alle meubelen voor je woonkamer in één keer. Allemaal in dezelfde stijl en je bespaart ook nog eens op het aankoopbedrag!

Wil je toch liever mixen en matchen? Of de woonkamer sets liever in het echt komen bekijken? Kom dan snel eens langs één van onze winkels!

Nieuwste fauteuils:

Nieuw
349,-
Levertijd is 10 tot 12 weken.
Nieuw
Nieuw
949,-
Levertijd is 10 tot 12 weken.
Nieuw
999,-
Levertijd is 10 tot 12 weken.
Nieuw
Nieuw
Nieuw
Nieuw
Nieuw
279,-
Levertijd is 10 tot 12 weken.
Nieuw
De waardering van jeha.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 7.8/10 gebaseerd op 716 reviews.