De goedkoopste woonwinkel van Nederland!

Lees hier meer over onze laagste prijsgarantie

Spotverlichting wordt in het algemeen veel gebruikt. Het verlicht een ruimte volledig en het is perfect voor plekken waar een grote lamp niet handig is. Welke soorten spotverlichtingen er zijn en hoe je ze het beste kan plaatsen in huis, lees je hier.

Als je op zoek gaat naar spotjes die je wilt plaatsen in je woonkamer, keuken of in een andere plek in je huis, dan heb je de keuze tussen inbouwspots en opbouwspots.

Inbouwspots

Inbouwspots bevestig je in het plafond. Daarvoor moet je een verlaagd plafond hebben en voldoende vrije ruimte onder het plafond of achter de muren. Het grootste voordeel van inbouwspots is dat ze bijna niet te zien zijn in het interieur en dat ze niet stoffig worden.

Opbouwspots

Bij opbouwspots bevestig je de lampen op het plafond, net als plafondlampen. Er zijn ook verstelbare spots. Deze kunnen de aandacht vestigen op één specifiek onderdeel van een kamer, bijvoorbeeld op een schilderij of een kunstwerk.

Waarop te letten bij het kopen van spotjes

  1. Meet vooraf de inbouwdiameter en inbouwdiepte op. Dan weet je zeker dat de spots die je koopt ook in je plafond passen. 
  2. Wil je het licht kunnen dimmen? Dan zijn dimbare spotjes perfect voor jou. Deze zorgen voor sfeer en ze maken het voor je ogen wat minder fel.
  3. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van LED-spots. Wij raden jou aan om te kiezen voor een lichte kleur, zoals geel of oranje, om extra sfeer te creëren. Een ongezellig wit licht is namelijk niet bepaald sfeerverhogend.

Waar plaats je de spotjes?

Nadat je het soort spotlicht hebt uitgekozen, is het belangrijk om te weten waar en hoe je ze gaat plaatsen. Hoeveel spots ben jij bijvoorbeeld nodig in de ruimte waar jij ze wilt plaatsen? Dit hangt af van de hoeveelheid licht dat je nodig hebt en waar het licht op moet schijnen.

Badkamer

In een badkamer is het handig om de spotverlichting te plaatsen bij de douche, wastafel, toilet en het eventuele looppad. Zo verlicht je de hele badkamer.

Keuken

In een keuken ben je waarschijnlijk wat minder spotverlichting nodig. Dit omdat je keuken meestal verlicht wordt door ramen, maar er hangt vaak ook al een grote plafondlap boven de eettafel. Het is hier dus belangrijk dat je de spotverlichting voornamelijk verdeeld over het kookeiland.

Woonkamer

Spotverlichting kan ook prima in de woonkamer. Het is hier ook leuk om gebruik te maken van verstelbare spotjes. Zo kan je perfect een schilderij of kunstwerk verlichten.

Het ophangen van spots

Een handige tip voor het ophangen van spotjes is het gebruik van een passer. Met een passer kan je cirkels op het plafond tekenen. Hierdoor kan je goed in schatten hoe de spotjes gemonteerd moeten worden. Wanneer het zelfstandig monteren van spotjes niet voor je is weggelegd, dan raden wij jou aan om professionals om hulp te vragen. Zij zorgen gegarandeerd voor de perfecte uitstraling.  

Meer advies van Jeha de Meubelconcurrent

Kom je er nog steeds niet helemaal uit en ben je de professionele hulp nodig van specialisten. Dan mag je gerust langskomen bij één van onze vestigingen. Onder het genot van een kopje koffie en wat lekkers, helpen wij jou graag!

De waardering van jeha.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 7.9/10 gebaseerd op 863 reviews.