Velours

Velours staat ook wel bekend als Velvet of Fluweel, maar wat is nu het verschil tussen Velours, Velvet en Fluweel? Eigenlijk niks, behalve de taal.

Velours is de Franse naam voor fluweel, velvet de Engelse en fluweel de Nederlandse. Er zijn wel kleine verschillen, maar de termen worden veelal door elkaar gebruikt.

Velours is een stofsoort met een harig oppervlak. Dit oppervlak kan op verschillende manieren verkregen worden, bijvoorbeeld door het ruwen van de stof of het lossnijden of losmaken van de poollussen. Velours met een pool is een soort fluweel. Pluche heeft een hogere pool dan velours. De term velours werd oorspronkelijk alleen gebruikt voor geweven stoffen, maar tegenwoordig ook voor geruwde gebreide stoffen, getufte stoffen, waarbij de lussen doorgesneden worden, en voor vlies, waarvan de vezels opgeborsteld zijn.

  • Het geeft een luxe uitsraling
  • Het voelt fijn aan
  • Het is geschikt voor intensief woongebruik
  • Er kan een zitspiegel ontstaan (een afdruk van het gebruik)

Producten gemaakt met Velours

Onderhoudsadvies

Om het velours zo lang mogelijk goed te houden raden we je aan om deze luxe stof wat extra aandacht te geven. Zuig met een stofzuiger het vuil van het meubel en borstel de bank na met een zachte fluweelborstel. Let er wel op dat je bij de stofzuiger het speciale meubel-mondstuk gebruikt en dat hier geen haken aan zitten die de stof kunnen beschadigen.