De goedkoopste woonwinkel van Nederland!

Lees hier meer over onze laagste prijsgarantie

Jouw eethoek ziet er piekfijn uit. Je hebt een prachtige eettafel met matchende, comfortabele stoelen, de afmetingen en kleuren kloppen: het is helemaal naar je zin. Alleen… de verlichting bij je eethoek laat nog wat te wensen over. Het straalt gewoon nog niet uit dat het ‘af’ is. Terwijl dat juist zo belangrijk is om de eetkamer een finishing touch mee te geven! In deze blog leren we je hoe je met hanglampen boven de eettafel een sfeervolle setting creëert, waarin iedereen wil plaatsnemen.

Bekijk alle hanglampen boven eettafel Alle verlichting

Vorm of functie?

Allereerst moet je beslissen of de hanglampen boven je eettafel vooral functioneel moeten zijn, of een decoratief element mogen vormen. Als je tevreden bent met de stijl van je eethoek en daar niet te veel van wilt afleiden, kan je overwegen een minimalistisch ontwerp te kiezen voor je hanglampen. Maar kan je zithoek wel wat extra’s gebruiken, dan kan je de hanglampen ook inzetten als eyecatcher: ze vormen dan als het ware een extra kunstwerk in de ruimte, waar je de aandacht naartoe trekt.

Minimalistische hanglampen

Eyecatchers voor boven de eettafel

Kies de juiste materialen en kleuren

De materialen en kleuren van jouw hanglampen boven de eettafel bepalen welke uitstraling ze geven in je interieur. Denk hier dus zorgvuldig over na. Kijk naar de materialen en de stijl van je verdere inrichting en voeg hieraan toe, of ga juist voor een sterk contrast: als je een opvallend ontwerp durft te kiezen, kan het soms ook heel gaaf staan om voor iets compleet anders te gaan boven de eettafel.

Hoe valt het licht van je hanglampen?

Verschillende soorten hanglampen geven verschillend licht boven de eettafel. Ga je voor functioneel licht om alleen het tafelblad mee te verlichten, of is omgevingslicht rond de eettafel ook belangrijk? Je kunt ook een tussenvorm kiezen en een lamp kiezen die alleen licht naar boven en naar beneden geeft. Elke variant geeft weer een hele andere aanblik!

Hanglamp Boorhaman bij Jeha de Meubelconcurrent 

De sterkte van het licht

Bepalend voor de sfeer in de eetkamer is in hoge mate de warmte en de sterkte van het licht dat van de hanglampen boven de eettafel komt. Veel mensen gaan hier de fout in: ze kiezen een te kille lichtkleur, of denken dat fel licht de enige manier is om je eettafel functioneel te verlichten. Niets is minder waar! Door je lamp of lampen goed te richten en de lichtkleur warmte mee te geven, kun je hanglampen boven de eettafel functioneel én gezellig maken.

Open hanglamp met zichtbare lichtbron

Dé trend van dit moment zijn opengewerkte hanglampen met een zichtbare lichtbron. Hierbij zijn lichtkleur en lichtsterkte nóg belangrijker! Je wil natuurlijk niet verblind worden elke keer als je de hanglampen boven de eettafel nadert. De lichtkleur wordt hier bovendien niet beïnvloed door een lampenkap, dus de juiste warmte en sterkte kiezen is extra belangrijk.

Handig: een dimfunctie inbouwen

Als je je eettafel voor verschillende functies gebruikt, kan het handig zijn om met de sterkte van het licht te kunnen variëren. Feller licht voor een thuiswerkdag, en zacht sfeerlicht voor een intiem diner met vrienden. Een dimfunctie kan dan een geweldige oplossing zijn. Met dezelfde hanglampen boven de eettafel creëer je zo iedere keer een andere sfeer. Veel moderne dimbare lampen hebben tegenwoordig ook de mogelijkheid om de lichtkleur te veranderen.

Hanglamp Jindabyne

1 of 2 hanglampen boven de eettafel?

Veruit de meest gestelde vraag bij onze afdeling verlichting: hang je nu 1 of 2 hanglampen boven je eettafel? Het kan natuurlijk allebei, maar er zijn een aantal factoren die kunnen maken dat je voor de ene of de andere optie kiest. Met name de vorm van je eettafel is bepalend: heb je een lange, rechthoekige eettafel, dan kan het zijn dat je met één eettafellamp niet het hele werkblad verlicht. Dan kunnen 2 hanglampen soms beter passen! En heb je een ronde eettafel, dan is 1 hanglamp natuurlijk de logische keuze. Denk dus over de volgende zaken na:

Hoe je hanglampen boven de eettafel goed ophangt

Goed, je hebt de juiste hanglampen voor boven de eettafel gekozen, passende lichtbronnen erbij geselecteerd: nu is het tijd om ze op te hangen. Ook dit is een belangrijke stap! Hang je ze te hoog, dan verlies je lichtsterkte en staat het soms ronduit raar. En hang je de lampen te laag, dan stoot je je hoofd eraan of hangen ze anderszins in de weg. Hoe pak je dit aan?

Bekijk het assortiment hanglampen

De juiste hoogte

Er zijn gelukkig een aantal stelregels voor het ophangen van hanglampen boven de eettafel. Neem deze richtlijnen mee bij het ophangen, dan komt het altijd goed met jouw eethoek!

Hanglamp Aramara

Meer advies bij het kiezen van de juiste lamp

Kom je er toch nog niet helemaal uit met je hanglampen boven de eettafel? Maak dan gebruik van de expertise van Jeha, de meubelconcurrent. We denken graag met je mee en selecteren samen de hanglamp die perfect boven jouw eettafel past! In onze vestigingen kunnen we je te woord staan en je de verschillende hanglampen direct laten zien. Daarnaast kun je elke vraag die je hebt, natuurlijk ook via de telefoon of via het contactformulier stellen.

Contact Kom langs voor advies
De waardering van jeha.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 7.9/10 gebaseerd op 864 reviews.